W zeszły czwartek (30 stycznia 2025) mieliśmy okazję wysłuchać gościnnych wykładów dwóch doktorantek z El Colegio de la Frontera Sur (ECOSUR) w Campeche (Meksyk): Norki Marii Fortuny Fernández oraz Patricii Alejandry Becerra Lucio. Ich prezentacje przeniosły nas w fascynujący świat ekologii i tradycyjnych praktyk rolniczych Meksyku.
Pierwszy wykład przybliżył nam strukturę przestrzenną tradycyjnych ogrodów przydomowych na Półwyspie Jukatańskim. Dyskutowaliśmy o tym, jak lokalne społeczności zarządzają bioróżnorodnością w różnych strefach opadowych.
Drugi wykład dotyczył mikroorganizmów w spontanicznej fermentacji, na przykładzie produkcji mezcala. Dowiedzieliśmy się, jak dzikie drożdże i bakterie wpływają na proces fermentacji, nadając mezcalowi jego unikalny charakter.
Dziękujemy prelegentkom oraz wszystkim uczestnikom za owocne dyskusję!
![](https://wydzialy.uksw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/5/2025/02/1738573263506-1024x768.jpg)
![](https://wydzialy.uksw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/5/2025/02/1738573263521-1024x768.jpg)
![](https://wydzialy.uksw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/5/2025/02/1738573263551-2-768x1024.jpg)
![](https://wydzialy.uksw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/5/2025/02/1738573263592-6-768x1024.jpg)
![](https://wydzialy.uksw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/5/2025/02/1738573263545-1024x768.jpg)
![](https://wydzialy.uksw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/5/2025/02/1738573263499-1024x768.jpg)
![](https://wydzialy.uksw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/5/2025/02/1738573263513-1024x768.jpg)
![](https://wydzialy.uksw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/5/2025/02/1738573263572-1024x768.jpg)